Defecte oliepomp H-D Twin cam ®
Bij deze Heritage Softail uit 2007 begon tijdens het rijden spontaan het olielampje te branden. De eigenaar besloot direct niet verder te rijden om eventuele schade aan het motorblok te voorkomen. Na de controle van het oliepeil in de olietank, blijkt dat er helemaal geen olie meer aanwezig is in de tank. Het zou dus kunnen dat een te laag oliepeil de oorzaak is van een brandend olielampje. Na het bijvullen tot het juiste peil, en het opnieuw starten van de motor blijkt echter dat het waarschuwingslampje blijft branden. Het ziet er naar uit dat de oorzaak van het probleem toch dieper ligt.
Op onderzoek uit.
Waarschijnlijk heeft het probleem dus met de oliepomp te maken. Om dit te constateren demonteren we eerst de benzinetank, kleppendeksels, tuimelaars en stoterstangen en ook de uitlaat. Nu kunnen we de nose cone verwijderen en vervolgens de camplate demonteren. Na het verwijderen van de camplate komen we bij de oliepomp terecht. Wat we vervolgens aantreffen doet de wenkbrauwen toch wel even fronsen. Het blijkt dat een tandwiel uit de oliepomp is gebroken, en daarmee hebben we meteen de verklaring voor het brandende olielampje gevonden.
We discussiëren samen over wat nou de oorzaak kan zijn geweest van het stukgaan van het oliepomptandwiel. Heeft er iets tussen gezeten, zoals bijv.een ijzerspaan of iets dergelijks? Deze theorie kunnen we niet onderbouwen, want het oliepomphuis is in zijn geheel niet beschadigd. Op zijn minst zouden hier dan ook krassen in moeten zitten. We besluiten om de pinionshaft (as van de krukas), waar de oliepomp om heen zit en er tevens voor zorgt dat de tandwielen van de oliepomp gaan draaien uit te klokken met een micrometer.
Het uitklokken van de pinionshaft heeft als doel om te constateren hoeveel de as slingert. Volgens de fabrieksspecificaties mag dit zogenaamde slingeren een paar honderdsten zijn. We monteren de micrometer, zetten de motor in de versnelling en draaien handmatig het achterwiel om de as te laten roteren. Meteen zien we dat de wijzer van de meter fors uitslaat, en met het blote oog is er duidelijk waarneembaar dat de pinionshaft veel teveel slingert. we hebben hier te maken met een pinionshaft die maar liefst zeven tiende millimeter slingert. Het klinkt niet veel, maar dat is het wel.
We hebben nu dan ook meteen de oorzaak gevonden van het defecte oliepomptandwiel. De slingerende as heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het tandwiel kapot geknepen is. In deze motor zal dus een geheel nieuwe krukas gemonteerd moeten gaan worden. Bij de Evo modellen kon je de pinionshaft nog uit de krukas persen en hem vervolgens vervangen, maar bij de Twin cam modellen is dat helaas niet meer mogelijk.
We demonteren verder de koppen en de cylinders, maar ook de primaire aandrijving etc. Nu kunnen we het motorblok uit het frame halen, en de carterhelften van elkaar schroeven om de krukas te verwijderen. Als we de nieuwe krukas ontvangen hebben, kunnen we in omgekeerde volgorde het motorblok weer op en in gaan bouwen. Na het checken van de pinionshaft van de nieuwe krukas blijkt dat deze netje binnen de toleranties zit. We monteren dan ook met een gerust hart de nieuwe oliepomp, en zorgen ervoor dat deze motor zo snel mogelijk weer de weg op kan.