Historie

Aan het ontstaan van de Harliepleats gaat een succesvolle carriëre van Tjalle Reitsma als grasbaanracer vooraf. Begonnen als tiener in de 50 cc klasse op de zelfgemaakte “Femsa” ,wist Tjalle uiteindelijk de europese top te bereiken van de grasbaansport.

In 1969 zette Tjalle zijn eerste schreden binnen de grasbaansport in de 50 cc klasse. Door het gebrek aan financiële middelen, maar gedreven door een grote interesse in motorvoertuigentechniek, werd samen met Lieuwe Feenstra de 50 cc Femsa grasbaanracemachine gebouwd. De Femsa werd voorzien van een zelf ontworpen en gemaakt frame. Ook de voorvork en achterbrug waren eveneens eigengemaakte producten. Deze basis van de machine was zeer licht van gewicht.Een opmerkelijke creatie was geboren.

ENKELE  FOTO’S :

Als tank gebruikten de beide loodgieters een pvc ontstoppingsstuk. De voorvork kon d.m.v. rubber elastieken, die afkomstig waren uit pvc hulpstukken afhankelijk van de baanomstandigheden strakker of slapper worden afgesteld. Als achtervering ontwikkelden ze een monoshock constructie, die  eind jaren 60 al als revolutionair kon worden bestempeld.

De door garelli en kreidler aangedreven Femsa was en bleef echter een opmerkelijke verschijning binnen de 50 cc klasse. Enige scepsis en gefronste wenkbrauwen bij de overige deelnemers was er vooraf aan het debuutseizoen dan ook zeker aanwezig over de langharige mannen met hun eigenbouw machine. Tjalle wist in zijn debuutjaar 1970 direct de nederlandse titel te behalen bij de 50 cc nieuwelingen op zijn eigen Femsa. De interesse bij de andere deelnemers was dan ook gewekt, en in totaal zijn er in het verleden 15 Femsa 50cc grabaanmachines gebouwd.

VAN 50CC NAAR 500 CC

Al snel liet Tjalle de 50 cc klasse achter zich, om via de 125 cc in 1971/1972 uit te komen in de 250 cc klasse , waar hij zowel bij de junioren als senioren de nederlandse titel wist te behalen.Via de specialklasse junioren, wist hij uiteindelijk terecht te komen in de koningsklasse binnen de grasbaansport; de Specialklasse senioren en internationalen. In deze klasse rijdt men op zgn. 500cc Specials, die géén remmen hebben en gebruik maken van methanol als brandstof.

Al snel behoorde hij tot de nederlandse top, die o.a. bestond uit : Ab de Groot, Roelof Thijs & Wim de Haas etc. Reitsma wilde zich nog verder ontwikkelen, en ging ook deelenemen aan internationale wedstrijden, waar hij zijn krachten kon meten met de buitenlandse toppers. In 1979 had Tjalle de europese grasbaantitel voor het grijpen. Als klassementsleider ging hij de finaleheat in, waar een val op de gladde baan er uiteindelijk voor zorgde dat hij slechts een bronzen plak wist te behalen.

NA DE SPORT:

Na een carriere van 21 jaar in de grasbaansport, waarin hij vele successen wist te behalen zowel nationaal als internationaal besloot Reitsma op 38 jarige leeftijd om een punt te zetten achter zijn actieve sportdeelname. Om de vrijgekomen tijd op te vullen,begon hij met het restaureren & repareren van Harley Davidson ® & Indian ® motoren. Deze hobby deed hij met veel plezier en gaf daarbij veel voldoening. De locatie in de binnenstad van Bolsward werd echter op termijn te klein voor de uit de hand gelopen hobby. In 1998 werd een voormalige varkensfokkerij in Exmorra aangekocht en omgebouwd tot een motorzaak. Als familiebedrijf is de vof. in exmorra verder uitgebouwd en uitgegroeid tot de Harliepleats in zijn huidige vorm.

Tjalle Reitsma

Uit de talrijke foto-albums van Tjalle Reitsma met betrekking tot de grasbaansport hebben we een selectie van foto’s gedigitaliseerd en in albums geplaatst. Deze foto’s zijn in chronologische volgorde (zie hieronder voor de links) te bekijken in de Google foto albums . Heeft u nog herinneringen aan de grasbaansport uit het verleden, neem dan zeker even de moeite om ze te bekijken !.

Klik op het logo voor het foto-album

ga naar dit fotoalbum op picasaFoto album 1 : Het begin. De Femsa  50 cc & 125 cc klasse 1969 t/m 1973
ga naar dit fotoalbum op googleFoto album 2 : De volgende stap. 250 cc Junioren & Seniorenklasse 1974 & 1975
ga naar dit fotoalbum op googleFoto album 3 : Kennismaking met de specials. Specialklasse junioren 1975
ga naar dit fotoalbum op googleFoto album 4 : Debuut Specials senioren & internationalen 1976 t/m 1978
ga naar dit fotoalbum op googleFoto album 5 : Speedway. Naco Tigers Speedway 1977 t/m 1979
ga naar dit fotoalbum op googleFoto album 6 : Specials senioren & internationalen. Specialklasse 1979 t/m 1987

Recent zijn er ook enkele krantenberichten verschenen op internet uit het archief van NDC/VBK. Dit zijn publicaties uit de leeuwarder Courant omtrent tjalle Reitsma zijn prestaties in het grasbaanracen. Hieronder hebben we enkele van deze pagina’s gepubliceerd.

Reitsma wint op grasbaan joureKrant van toen LC 21-06-1976 : Reitsma won op grasbaan joure
Reitsma kampioen 1978Krant van toen LC 21-08-1978 : Reitsma grasbaankampioen 1978
Reitsma grasbaantopperKrant van toen LC 17-08-1981 : Reitsma absolute grasbaantopper
Reitsma beresterk in EenrumKrant van toen LC 23-08-1982 : Reitsma beresterk in Eenrum
Reitsma wint in opende en kuinreKrant van toen LC 18-06-1984 : Overwinning Reitsma in Opende en Kuinre
Reitsma in EK finaleKrant van toen LC 28-05-1985 : Reitsma in EK- finale grasbaan

 

Hieronder een youtube video, waarop te zien is hoe Tjalle de nederlandse titel 500 cc specials senioren en int. pakt in 1986 te noordwolde. Bron: Henk diever.

Youtube video halve finale europees kampioenschap 1986 te Joure.

youtube video Kwartfinale europees kampioenschap te eenrum